De dierenasiels in Polen

Dutchy Adoptions ondersteund 3 dierenasiels in Polen welke gevestigd zijn in de plaatsen Przyborówko, Rusiec & Brodziszewo. Van alle 3 de asiels, welke gevestigd zijn in de provincie Wielkopolskie, is Wanda Jerzyk de asielbeheerster.
Het begon allemaal in 1991 toen Wanda Jerzyk, een groot dierenliefhebster, een huis kocht in Szamotuły. In een korte tijd raakte het huis vol met zwerfhonden en katten. In 1998 heeft Wanda een klein asiel opgericht in het plaatsje Sycyna. Ze had haar baan opgezegd en spendeerde al haar spaargeld aan dit project. Het asiel had een goede reputatie gekregen en ondanks dat het simpel en met lage kosten gemaakt was draaide het asiel goed. Ze hadden wel hun moeilijkheden maar het was een knus asiel waar alle dieren goed gevoed en verzorgd werden. Maar helaas in 2002 liep het asiel gevaar, 1 van de buren was een petitie gestart en claimde dat het asiel geluidsoverlast veroorzaakte in de omgeving. De zaak duurde 4 jaar en helaas in oktober 2006 heeft het Poznan District Court bepaald dat het asiel moest sluiten. In vervolg hierop werd in Przyborówko een nieuw asiel van de gemeente gebouwd waar ook problemen waren. Er was ruimte voor 40 honden maar de materialen die gebruikt waren om de kennels te bouwen waren niet stevig genoeg en slechts 13 daarvan waren sterk genoeg zodat er slechts ruimte in het asiel was voor 17 honden. Gelijktijdig had Wanda het geluk dat ze van 2 vrouwen (uit Kraków) een boerderij in Rusiec met 1,5 hectare grond gedoneerd kreeg. Deze boerderij was voorheen een varkensstal welke nu omgebouwd is tot een volwaardig asiel. Met als gevolg dat Wanda vanaf toen 2 asiels runde.

 

Wanda heeft de stichting Radość Psiaka opgericht waar nu de vestiging in Rusiec onder valt. Beide asiels breiden continue uit. In 2007 verbleven en nog 300 honden & 50 katten nu zijn dat 600 honden & 100 katten. Maar ook andere verlaten dieren vinden hun toevlucht in het asiel zoals vogels (welke in een volière leven), geiten, schapen en zelfs een Vietnamees varken. De meeste dieren die in het asiel terecht komen zijn oftewel of straat gevonden of komen via een inbeslagname (na verwaarlozing/mishandeling) in het asiel.

Sinds 2017 is er een derde locatie bijgekomen in Brodziszewo. Dit is de kleinste locatie en gezien het midden in een bos is gevestigd ook tevens de meest rustige locatie. Oude honden maar ook honden die ziek zijn worden op deze locatie ondergebracht. Alle dieren worden met evenveel liefde verzorgd door Wanda, de medewerkers en de vrijwilligers. Wanda wijdt haar hele leven aan het verzorgen van de dieren. Een poos heeft ze zelfs in het asiel gewoond in een caravan en sinds 2012 woont ze bij haar dochter in. Naast de verzorging van de dieren in de asiels worden er ook regelmatig lezingen gegeven op scholen om zo eraan bij te dragen dat de volgende generatie op een andere en ook betere manier met dieren om weet te gaan.

Helaas is het nog steeds zo dat er momenteel in Polen meer honden het asiel binnenkomen dan dat er geadopteerd worden. De vele honden in het asiel wachten (vele al jaren) allemaal op hun gouden mandje. In de tijd dat ze daar verblijven leren de meeste na een lang verleden met ellende, pijn en angst voor het eerst in hun leven wat het is om liefde te krijgen. Zoals bij de meeste asiels is ook hier een chronisch gebrek aan geld. Er is niet genoeg om voor alle honden een hok te kopen, renovaties in het asiel uit te voeren, om alle honden te castreren/steriliseren etc. etc. Daarvoor vragen wij uw hulp. We hopen dat u een steentje wil bijdragen. Dat kan bijv. door een hondenhok te doneren, een castratie/sterilisatie te doneren, een hond te adopteren of op afstand te adopteren, spullen in te zamelen, een eenmalige donatie te doen, vrijwilliger te worden of als u zelf nog een goed idee heeft dan horen we dat natuurlijk ook graag.

 
 
 

Wanda samen met de dierenarts & een aantal vrijwilligers uit het asiel.                             
 
 


K.v.K. dossiernummer: 34269695
Opgericht: 19-03-2007

Bankgegevens: Abn-Amro te Zaandam
IBAN nummer: NL81ABNA0530533715
BIC nummer: ABNANL2A